je/libo/divadlo

Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku

  • Datum: Pátek 25. 2. 2022
  • Začátek: 19:00
  • Vstupné: 100 Kč
Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku

Píše se rok 1628, třicetiletá válka je téměř ve své polovině. Kdesi v zapadlé stodole se před jejími hrůzami schovává skupina potulných komediantů. Hlavní postavou úsměvného příběhu je Jakub Grundle, kdysi dávno zběhlý student, pak vojenský sluha, teď principál (Zbyněk Háder). Dalšími postavami jsou děvečka od krav Markéta (Jana Jirgalová) a neurčitá existence, dědek Vambera (Jan Koráb). Ve druhé polovině hry se proměňují v úctyhodné jičínské občany, jak jim káže jejich herecká živnost. Na jevišti ožijí historické postavy – např. Eliška Kateřina Smiřická, Slavata z Chlumu a Košumberka, Jindřich Ota z Vartenberka, Vilém Roupovec z Roupova a další.

Poutavá inscenace založená na mistrně napsaném textu střídá momenty veselé i dojemné.

Oldřich Daněk, český dramatik, spisovatel, režisér a scenárista, čerpal při psaní této divadelní hry ze skutečných historických událostí města Jičína. Jako příklad můžeme uvést příběh o šlechtičně Elišce Kateřině Smiřické, která si zkomplikovala cestu k dědictví v té době (17. století) naprosto nepřípustným milostným poměrem s kovářem. Sedmnáctiletá šlechtična byla vzdělaná, ale údajně ne příliš pohledná. Po lásce toužila natolik, že se za ní rozhodla jít za každou cenu. Tím porušila všechny zvyky svého šlechtického stavu a společenské normy. Proto „byla uklizena“ nejprve na Hrubou Skálu, a pak na hrad Kumburk. V roce 1619 jí navrhl sňatek vdovec Otto Henrich z Vartenberka, zvaný Kulhavý. Novomanželé se usadili v Jičíně a mezi se Eliškou Kateřinou a její sestrou tak začaly spory o majetek Smiřických, které vyvrcholily tragédií. 1. února 1620 vyletěla do povětří část zámku po výbuchu střelného prachu ve sklepení…

O souboru

Náš Divadelní soubor bratří Mrštíků z jihu Moravy, z Boleradic, působí na amatérské scéně již několik desítek let. Provozujeme svoje divadlo a v jeho programu uvádíme jak vlastní inscenace tak představení hostujících souborů z celého Česka, Slovenska i Rakouska. Za sezónu (v normálních časech) navštíví divadlo v Boleradicích více jak pět tisíc diváků ze širokého okolí. Jeho repertoár tvoří hlavně dramatizace klasických děl českých autorů. Z těch nejúspěšnějších to byly Rok na vsi, Noc pastýřů, Strakonický dudák, Maryša, Babička, Divá Bára a další. Soubor se každým rokem účastní soutěžních přehlídek amatérských souborů a s Kulhavým mezkem získal získali herci několik ocenění jak diváků tak poroty Krakonošova divadelního podzimu. Velmi si vážíme i doporučení poroty k účasti na Jiráskově Hronově.

XIII. ročník ORLICKÉ THÁLIE 2022 – přehlídka amatérských divadelních souborů o CENU HYNKA VICENY

Přehlídka se koná v Malé scéně. V průběhu roku se divákům postupně představí devět amatérských divadelních souborů. Jejich výkony budou opět hodnotit diváci podobným systémem jako dosud. Na závěr přehlídky se soubor, který bude hodnocen nejlépe, stane držitelem zlaté Ceny Hynka Viceny.

Divadelní spolek bratří Mrštíků Boleradice

Fotogalerie
  • Kulhavý mezek
  • Autor: DS Vicena